Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Επιστολή διαμαρτυρίας για την τοποθέτηση – απαντήσεις του κ. Τόσκα σε επίκαιρη ερώτηση που αφορούσε Πενταετής και Συμβασιούχους Πυροσβέστες


ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ      &  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ
Τ.Κ 69100   ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302             
Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr                           
E mail : ipapanast@gmail.com





ΠΡΟΣ :  1.   Αξιότιμο Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα
              2.   Αξιότιμο Αντιπρόεδρο κ. Ιωάννη Δραγασάκη  
              3.   Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα.  Όλγα Γεροβασίλη 
             4.   Αν Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης & Προστασίας του Πολίτη                            κ. Νίκο Τόσκα 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : 1.   Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α   
                                                                                                                                                                                                                                                                     
ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  350                                                                ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   18/02/2018  


Επιστολή διαμαρτυρίας για την τοποθέτηση – απαντήσεις  του κ. Τόσκα σε επίκαιρη ερώτηση που αφορούσε  Πενταετής και Συμβασιούχους Πυροσβέστες  



Με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση που κατατέθηκε από το Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α Φθιώτιδας κ. Δημήτριο Βέττα και  τις  απαντήσεις  του κ. Υπουργού, όσον αφορά τους Τριετής και την ένταξη τους  στον μόνιμο προσωπικό , τους Πενταετής  που ανανέωσαν την 5ετία  και την εργασία των   Συμβασιούχων  την φετινή αντιπυρική περίοδο . 

Συμπερασματικά ,  τα λεγόμενα του κ. Τόσκα απέχουν μακρά από το πρόγραμμα της Κυβέρνησης .

Θέλουμε πρώτα απ όλα να θυμίσουμε στο κύριο Υπουργό, ότι το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και οι προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης  μιλούσαν για Ομογενοποίηση, ενώ ο ίδιος μιλά για κατηγοριοποίηση, άλλωστε αυτό είναι καταγεγραμμένο και από  ερωτήσεις στο παρελθόν, για τις απόψεις του που δεν είναι καθόλου τιμητικές για τον κλάδο μας .



Α.  Σε ότι αφορά τη μονιμοποίηση όσων έχουν τα τυπικά προσόντα του  Ν 3938/2011  έπρεπε να είχε γίνει πριν ένα χρόνο με τη λήξη της πρώτης 5ετιας , επίσης ο Ν 4249/2014 που θα καταργούσε η Κυβέρνηση, όριζε ότι η μονιμοποίηση μπορεί να γίνει και πριν την λήξη της 5ετιας, τελικά  κανένα από τα δυο δεν εφαρμόστηκαν .

Αντί αυτών , επιλέχθηκε η 3ετη αναστολή – παράταση της θητείας, με τη δικαιολογία ότι οι προκάτοχοι δεν προνόησαν να εντάξουν τους ΠΠΥ στο επί θητεία προσωπικό και  δεν κατέστη δυνατή  η μονιμοποίηση τους, διότι  οι θεσμοί θα τις θεωρούσαν καινούργιες προσλήψεις .

Αυτή η Κυβέρνηση  εκλέχθηκε 2 χρόνια πριν την μονιμοποίηση, οπότε είχε όλο το χρόνο να ρύθμιση αυτή την εκκρεμότητα και τις παραλήψεις των προκατόχων της .

Ο Υπουργός στις 22 Ιανουαρίου 2017 σε Επίκαιρη Ερώτηση για τη Fraport,  διαβεβαίωνε ότι η διαδικασία μονιμοποίησης έχει δρομολογηθεί και θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου 2017, τι έγινε λίγες μέρες μετά  και ήρθαν τα πάνω κάτω ;

Σήμερα ο κ. Υπουργός στην απάντηση του λέει ότι το Υπουργείο αποκαθιστά μια αδικία που ο ίδιος δημιούργησε, δίνοντας μάλιστα έμφαση στα λεγόμενα του, ότι η μονιμοποίηση των ΠΠΥ έρχεται ένα χρόνο νωρίτερα  από την τριετή αναστολή .

Εδώ ταιριάζει το Παράδειγμα της περικοπής … Ανακοινώνεται – διαρρέει  μια περικοπή τις τάξης των 1000 ευρώ …. Φωνές αντιδράσεις , διαμαρτυρίες … ξαφνικά από τις αντιδράσεις υπάρχει υποχώρηση και στην περικοπή των 1000 ευρώ γίνεται μια γενναία έκπτωση 50% ,  δηλαδή 500  αντί  1000 που ήταν αρχικά .
Τελικά όλοι ευχαριστημένοι … και αυτοί που δεν περιέκοψαν 1000 αλλά μόνο 500,  αλλά  και αυτοί που τελικά έχασαν μόνο 500 ευρώ και όχι 1000.  
Συμπέρασμα όλοι ευχαριστημένοι και οι κερδισμένοι και οι χαμένοι … δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο  κάτι αντίστοιχο  έγινε και με τους ΠΠΥ .  



Β.  Οι ευνοούμενοι τις υπόθεσης, δηλαδή οι ΠΠΥ που τελικά ανανέωσαν τη θητεία χωρίς κανένα πρόβλημα κανονικά στις 10 Φεβρουαρίου 2017 όπως προέβλεπε η σύμβασή τους  . 
Ο Υπουργός στην επίκαιρη τους τακτοποίησε  και αυτούς, χωρίς να αφήσει κάτι σε εκκρεμότητα κανέναν .  Είναι όμως έτσι ;

Τι έλεγαν προεκλογικά στο ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ το ΤΜΗΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ στους ΓΕΝΙΚΟΥΣ  ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
« Άμεση Ομογενοποίηση του προσωπικού του Π.Σ. με ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ) στο μόνιμο προσωπικό και άμεση Πρόσληψη των Επιλαχόντων πυροσβεστών πενταετούς Υποχρέωσης  ».

Τη  λέει ο κ. Υπουργός σήμερα στην απάντηση για τους Πενταετής ,  « οι απομείναντες Πενταετούς Υποχρέωσης, που δεν είχαν τα τυπικά προσόντα, που και οι ίδιοι το έχουν αποδεχτεί ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία, ανανεώθηκε η 5ετής θητείας τους πέρυσι και συνεχίζουν να αμείβονται και να εργάζονται σύμφωνα με τη σύμβασή τους , ναι υπάρχουν τα ζητήματα της υπερωριακής απασχόλησης των νυχτερινών  των Σαββατοκύριακων αλλά αυτά προβλέπει η σύμβασή τους, αν όλα αυτά, σε όλα αυτά τα ζητήματα εξομοιώνονταν με τους υπόλοιπους πλέον θα είχαμε μια διαφορετική κατηγορία εργαζομένων πέραν από αυτά που προβλέπει η σύμβασή τους » .

Να θυμίσουμε στον κ. Υπουργό ότι, κανένας από τους εναπομείναντες ΠΠΥ δεν αποδέχθηκε ότι αποτελούν ξεχωριστεί κατηγορία, όλοι είχαμε μακρά προϋπηρεσία, όλοι τα ίδια μαθήματα  παρακολουθήσαμε και όλοι την ίδια σχολή βγάλαμε πριν γίνουμε Πενταετής Πυροσβέστες, εσείς προεκλογικά μιλούσατε για ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ και σήμερα μιλάτε για ξεχωριστεί κατηγορία προσωπικού .

Η μαγική λέξη ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΊΗΣΗ που ηχούσε προεκλογικά, μέσα στα τρία χρόνια διακυβέρνησης σας,  όχι μόνο  ατόνησε ... χάθηκε από το λεξιλόγιο σας.   Όλοι μας ... (Μόνιμοι, Τριετής, Πενταετής, Συμβασιούχοι) όπως μας έχετε χωρίσει, στη μάχη  είμαστε Πυροσβέστες και τίποτα λιγότερο … ή μήπως και αυτό είναι υπό αμφισβήτηση ;

Όσον αφορά τα  καθήκοντα θα θέλαμε να  ενημερώσουμε τον κ. Υπουργό ότι , τα καθήκοντα των ΠΠΥ από το 2014  μετά την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος με το Ν 4249/2014, που θα καταργούσατε εσείς σαν Κυβέρνηση και θα διορθώνατε τις αδυναμίες με διάλογο, σύμφωνα πάντα με τις προεκλογικές σας εξαγγελίες, 

Στο άρθρο 98 τα καθήκοντα των ΠΠΥ ,  « όταν συντρέχουν ειδικές και έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες που δεν επαρκεί το μόνιμο προσωπικό, για την αντιμετώπιση αυτών και μόνο αυτών   … Διατίθενται οι ΠΠΥ σε κύριες πυροσβεστικές δράσεις »  
Δηλαδή Πυροσβέστες όταν τους έχουμε ανάγκη .

Όσον αφορά τα ωράρια εργασίας των ΠΠΥ, κανένας νόμος και καμία σύμβαση δεν ορίζει ότι αυτά είναι διαφορετικά από αυτά των υπηρεσιών, οι οποίες λειτουργούν επί 24ωρου βάση για 365 ημέρες το χρόνο . 

Παρόλα αυτά οι ΠΠΥ εδώ και έξι χρόνια, δουλεύουν με μειωμένα ωράρια χωρίς νύχτες Κυριακές και αργίες, οπότε ότι παραλάβατε από τους προκατόχους σας, αυτά διατηρήσατε χωρίς να διορθώνσεται τίποτα στα τρία χρόνια διακυβέρνησης σας . 
Τέλος δεν απάντησε ο κ. Υπουργός, ποια θα είναι η διασφάλιση για τους εναπομείναντες ΠΠΥ μετά τη λήξει της δεύτερης 5ετίας,  που σε κανένα νόμο δεν αναφέρει ποια θα είναι οι τύχη  των 1.650 συναδέλφων ;

Μήπως όλοι αυτοί που προσφέρουν τις υπηρεσίες εδώ και είκοσι χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα ως Συμβασιούχοι και τώρα ως Πενταετής  είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού ;
Γιατί δεν ήταν 40 ετών αλλά  41 και πάνω με λύκειο ή χωρίς λύκειο … και που το έβγαλαν κάποιοι κατά την διάρκεια της 5ετιας, όχι μόνο κατηγοριοποιούνται, αλλά δεν τους αναγνωρίζουν καν τον τίτλο σπουδών (Δ.Ε.)  τον οποίο κατέχουν σήμερα, για να ενταχθούν τουλάχιστον μισθολογικά στη ΔΕ .  

Έτσι στα τρία αυτά  χρόνια διακυβέρνησης αυτό που αποκομίσαμε, είναι ότι κανένα ζητήματα που αφορούσε τους  Πενταετής  δεν έχει λυθεί, απλά παραλάβατε μια κατάσταση για την οποία κατηγορείτε τους προκατόχους σας,  ότι μας εκμεταλλεύθηκαν  πολιτικά, χωρίς όμως να προσθέσετε έστω ένα λιθαράκι  πάνω σε αυτά των προκατόχων σας .



Γ.         Όσων αφορά  τους  Συμβασιούχων μας λέει ο κ.  Υπουργός  « Για τους Εποχικούς  θα κατατεθεί σύντομα τροπολογία για  συνεχίσει  της απασχόληση τους και στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, γνωρίζεται νομίζω ότι είχαμε προβλήματα με την απόφαση του ΣΤΕ η οποίο θεώρησε ότι η συνεχείς ενασχόληση τους επί σειρά ετών δημιουργεί προηγούμενο για εντάξει τους σε άλλη εργασιακή κατάσταση και γι αυτό δεν θέλησε το ΣΤΕ να ανανεώσει και για φέτος τη συνέχιση της απασχόληση τους και γι αυτό προτιθέμεθα να φέρουμε στη Βουλή τροπολογία για τη μια προσπάθεια που έγινε για ένταξή τους μέσου του ΑΣΕΠ  φαίνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στον περιορισμένο χρόνο που έχουμε μπροστά μας και για αυτό θα κατατεθεί σύντομα τροπολογία και για αυτούς τους ανθρώπους ».

Για την  επαναπρόσληψη  των συναδέλφων Συμβασιούχων Πυροσβεστών, θα κατατεθεί σύντομα τροπολογία για την  πρόσληψής τους,  μόνο όμως για την αντιπυρική περίοδο του 2018. 

Οπότε απομακρύνεται πλέον το ενδεχόμενο  νέας προκήρυξης όπως συζητιόταν τον Οκτώβριο αλλά και το ενδεχόμενο  να καλυφθούν τα υπόλοιπα κενά μέχρι του αριθμού των 1.500 ατόμων που προέβλεπαν  οι πιστώσεις, όπως επίσης  και το ενδεχόμενο τροποποίησης του ΠΔ 124/2003, που ανανέωνε τις συμβάσεις όσων είχαν προσληφθεί το 2003 για 5 έτη .

Τώρα τι έγινε και μπήκε στο συρτάρι το σενάριο της νέας προκήρυξης ;

Το ΠΔ 124/2003 έγινε με το σκεπτικό πρόσληψης των ίδιων ατόμων Συμβασιούχων Πυροσβεστών για 5 μήνες και 5 έτη,  ώστε να σταματήσει  η  απώλειας πολύτιμης εμπειρίας, διότι τα άτομα αυτά   άλλαζαν σε μεγάλο ποσοστό  με τις αλλεπάλληλες προκηρύξεις ανά έτος 

Η  εμπλοκή του ΣΤΕ,  στην συγκεκριμένη περίπτωση το ΣΤΕ εμπλέκεται στην τελευταία τροποποίηση του 124/2003  με το ΠΔ 117/2016 που ανανέωσε την πρόσληψη των Συμβασιούχων για 1+1 έτη ,  στο τέλος όμως είχε και μια  παρατήρηση, που έλεγε ότι δεν μπορεί να συνεχιστή εσαεί η πρόσληψη των ίδιων ατόμων από το 2003 και έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας με την μη ανανέωση του πίνακα αλλά και της εισόδου νέων ατόμων  (πολίτες) .

Στην απάντηση ο κ. Υπουργός,  βάζει ακόμα ένα ενδεχόμενο εμπλοκής του ΣΤΕ πέραν της παρατήρησης, δηλαδή αυτή  της ένταξης των Συμβασιούχων σε άλλη  εργασιακή κατάσταση – κατηγορία από αυτή που είναι σήμερα   οι Συμβασιούχοι δηλαδή τις συμβάσεις ΙΔΟΧ .

Και αιτία αυτής της αλλαγής εργασιακής κατάστασης  - σχέσης εργασίας με το Δημόσιο δεν είναι άλλη από τις αλλεπάλληλες ανανεούμενες συμβάσεις επί σειρά ετών των ίδιων ατόμων, έτσι δημιουργείται   προηγούμενο όπως μας λέει ο Υπουργός , δηλαδή δικαίωμα σε σταθερή σχέση εργασίας  με το φορέα,  κάτι που δε θέλει το ΣΤΕ … τώρα το ΣΤΕ δεν το θέλει ή ο Υπουργός θέλει να αποφύγει;

 Ποιο κάτω γίνεται αναφορά και στο  ΑΣΕΠ ,  ή μόνη εμπλοκή του ΑΣΕΠ θα ήταν αν  έβγαινε νέα προκήρυξη .

Στην αναφορά κατά την απάντηση του κ. Υπουργού  … για τη μια προσπάθεια που έγινε για ένταξή τους μέσου του ΑΣΕΠ  φαίνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στον περιορισμένο χρόνο που έχουμε μπροστά μας …  τώρα ποια είναι αυτή η προσπάθεια ένταξης και τι εννοεί ;    

Όσο για τους προκατόχους του,  που επιρρίπτει τις ευθηνές στην ομιλία ο κ. Υπουργός, να του θυμίσουμε  ότι  ο Ν3938 έγινε το 2011 , τότε οι σημερινοί Πενταετής δουλεύανε ως Συμβασιούχοι Πυροσβέστες .

Έτσι από τις μεγάλες προσδοκίες των συναδέλφων για  εξάλειψη  αδικιών των αδυνάτων, φτάσαμε στην απογοήτευση.

 Όλοι πλέον θεωρούν ότι, υπάρχει αλλαγή πλεύσης από πλευράς της πολιτικής μας  ηγεσίας και υπαναχώρηση από τις αρχικές  θέσεις και δεσμεύσεις της Κυβέρνησης , γιατί απλά στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, δεν έχει επιλυθεί κανένα απολύτως πρόβλημα του κλάδου και απ ότι φαίνεται από τα λεγόμενα του κ. Υπουργού δεν υπάρχει  πρόθεση και διάθεση να ασχοληθεί με τα   θέματα που απασχολούν τους Πενταετής  και Συμβασιούχους  Πυροσβέστες .

Τώρα αν η Κυβέρνηση έχει την ίδια άποψη με τον κ. Υπουργό, καλό θα είναι να ανασκευάσει τις εξαγγελίες περί ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, γιατί άλλο δεν πείθει .