Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Επιστολή 14 Σωματείων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων προς τον Πρωθυπουργό με αίτημα συνάντησης

07/10/2017

ΠΡΟΣ : Αξιότιμο Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα


ΘΕΜΑ  : Αίτημα συνάντησης 14 Σωματείων Πυροσβεστών με τον Πρωθυπουργό 


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Το μεσογειακό κλίμα και ο φυσικός  της πλούτος της χώρας μας, είναι πόλος έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες ανά τον κόσμο που την επιλέγουν για τις διακοπές τους.
Στον αντίποδα απειλή του φυσικού πλούτου της χώρας μας, οι δασικές  πυρκαγιές και η κλιματική αλλαγή, που συνδυαστικά αυξάνουν τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. 
‘Έτσι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και των παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, διευρύνονται οι επικίνδυνες προς ανάφλεξη εκτάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας μας και η πιθανότητα εκδήλωσης μεγάλων πυρκαγιών αυξάνεται επίσης σημαντικά . 
Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κάτω από αυτές τις συνθήκες σε συνδυασμό  με τη σταδιακή μείωση των κονδυλίων και την υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, καθίσταται πολύ δύσκολη.

Όλα τα προαναφερόμενα,  λειτουργούν  ως ανασταλτικοί παράγοντες,  στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και  του  τουρισμού που στηρίζεται στο φυσικό μας πλούτο ... Ίσως  ο μοναδικός κλάδος που δεν έχει καμφθεί από την κρίση και συνεχίζει να λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα  .
Παρόλα αυτά, το έμψυχο δυναμικό του Π.Σ έχει συμβάλει τα μέγιστα για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα σε μέσα και εξοπλισμό που έχει προς διάθεση του, ώστε να  αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του.
Όταν όμως τα μέτωπα των πυρκαγιών πολλαπλασιάζονται,  δεν αρκεί μόνο το φιλότιμο η εμπειρία και η αυταπάρνηση, ώστε να καλυφθούν τα κενά, σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Το προσωπικό του Π.Σ πέραν των πύρινων μετώπων των ακραίων συνθηκών, καλείται να αντιμετώπιση σειρά προβλημάτων όπως (εξαντλητικά ωράρια – περιορισμένο χρόνο ανάπαυσης – έκτακτες επιφυλακές – μετακινήσεις σε μέτωπα ανά τη χώρα – απλήρωτη υπερεργασία – περικοπή αδειών – περικοπή ρεπό – φθαρμένα μέσα ατομικής προστασίας – οχήματα μειωμένων δυνατοτήτων λόγο παλαιότητας – ελλείψεις ανταλλακτικών, ελαστικών για τη συντήρηση τους κ.α.

 Ένας ακόμα παράγοντας που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, είναι η κατηγοριοποίηση του προσωπικού αυτού, που ουσιαστικά προσφέρει ίδιο έργο. Όμως αυτό χωρίζεται σε (4) τέσσερις κατηγορίες (Μόνιμοι – Τριετής – Πενταετής – Συμβασιούχοι) με διαφορετικά εργασιακά χαρακτηριστικά, σε καθήκοντα, ωράρια, χρόνο εργασίας, αποδοχές, άδειες και δικαιώματα.
Όλα τα προαναφερόμενα δημιουργούν προβλήματα στο χρόνο αντίδρασης, στο επιχειρησιακό έργο  αλλά και το συντονισμό αυτού . 

Κύριε Πρωθυπουργέ

Τώρα που τα μέτωπα των πυρκαγιών έχουν καταλαγιάσει και έχουν σβήσει τα  φώτα της δημοσιότητας , πρέπει να ακουστεί και η φωνή της βάσης  ... ώστε το επόμενο καλοκαίρι  να μην μας βρει στην ίδια ή χειρότερη κατάσταση από αυτή που περνάμε .  

 Αν πραγματικά υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση σας  και θέλετε να ξεπληρώσετε αυτό που αξίζουμε και  δικαιούμαστε, όπως αναφέρατε σε δηλώσεις σας των περασμένο Αύγουστο σε συναδέλφους στα μέτωπα των πυρκαγιών .

Τότε κάντε δεκτό το αίτημα των  παρακάτω Σωματείων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων, για την από κοινού συνάντηση μας, ώστε να σας μεταφέρουμε τα προβλήματα όπως εμείς τα βιώνουμε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας . 

Αναμένουμε την απάντηση σας, στο αίτημα μας, που είναι αίτημα όλων των συναδέλφων που εκπροσωπούνται από αυτά .